Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Αρχαϊκή ατμόσφαιρα της γης αποκλύπτεται σε φυσαλίδες


arx





Οι φυσαλίδες αέρα παγιδευμένες μέσα σε λάβα 2,7 δις-χρόνων στην Pilbara, έβαλε σε σκέψη αναθεώρησης τους επιστήμονες σχετικά με το πόσο ελαφρύτερη ήταν η ατμόσφαιρα της Γης, απο ότι σήμερα.
Η επανεξέταση σχετικά με τη συμπεριφορά της Γης, έθεσε επίσης και το ερώτημα. Πώς παρέμενε η Γη πιο ψυχρή από ότι είναι σήμερα χωρίς πάγο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου; Μήπως η ατμόσφαιρά μας έχει διαρροή;
Σε μια μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Nature Geoscience, οι ερευνητές ανέλυσαν τα σχετικά μεγέθη των φυσαλίδων του αέρα σε ολόκληρη στην περιοχή κατά μήκος του ποταμού Beasley της Pilbara Δυτικής Αυστραλίας.
Η ροή λάβας ανακαλύφθηκε απο ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας. Το λιωμένο πέτρωμα, φέρει διακριτικά γνωρίσματα ραγισμένου υαλώδους φλοιού, το οποίο κάποτε έρεε στην παραλία.
Ο Αστροβιολόγος καθηγητής David Catling, ένας από τους συντάκτες της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι ο Ήλιος, πριν απο 2.700 εκατομμύρια χρόνια, ήταν περίπου 20% λιγότερο φωτεινός, οπότε αν η Γη είχε μια ατμόσφαιρα παρόμοια με τη σημερινή θα ήταν καλυμμένη με πάγο.
Ο καθηγητής Catling ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι δεν ήταν και τόσο διαφορετική, από άποψη κλιματικού συστήματος του σήμερα. Μπορεί να υπήρξαν βροχοπτώσεις και ποτάμια πολικών πάγων, αλλά το κλίμα ήταν αρκετά θερμό σε όλο τον κόσμο, και σίγουρα δεν καλύπτονταν από πάγο".
Μέχρι τώρα, η επικρατούσα εξήγηση της αυξημένης θερμοκρασίας δεν είναι κάτι αναμενόμενο καθώς παρουσιάζονται κλιματικές συνθήκες της εποχής εκείνης, με μια ατμόσφαιρα πολύ πιο πυκνή, η οποία θερμομόνωνε τη Γη.
Οι φυσαλίδες που διατηρήθηκαν στο βράχο του επιπέδου της θάλασσας δίνουν μια πολύ διαφορετική εικόνα σχηματισμού του γήινου φλοιού από την ατμοσφαιρική πίεση, κατά τη διάρκεια της Αρχαικής περιόδου, (πρίν από 4000 εκατομμύρια χρόνια με 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν).
Τα αποτέλεσμα της έρευνας δείχνουν ότι η χαμηλή πίεση, και ο τρόπος διαμόρφωσης του αζώτου, ήταν πολύ διαφορετικός, και δεν επέτρεπε την ύπαρξη της σημερινή μεγάλης ποσότητας αζώτου στον αέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου