Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Η Ρωσία εγκαινιάζει σταθμό στο Βόρειο Πόλο, η Νορβηγία το θεωρεί λυπηρό

arktiki1016667405

Ο Ρώσος Αντιπρόεδρος Dmitry Rogozin, ο οποίος ηγείται της Νέας Αρκτικής Επιτροπής της Ρωσίας, έχει φτάσει στο Βόρειο Πόλο, όπου εγκαθιστά έναν νέο σταθμό σε παγόβουνο.
Το Σάββατο, ο Rogozin επισκέφθηκε τη ρωσική κοινότητα εξόρυξης του Barentsburg που βρίσκεται στο Σβάλμπαρντ και είναι ο βορειότερος οικισμός στον κόσμο με μόνιμο άμαχο πληθυσμό, περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ της ηπειρωτικής Νορβηγίας και του Βόρειου Πόλου.
Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας, κ. Frode O. Andersen δήλωσε σε τοπικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η επίσκεψη του Rogozin στο Σβάλμπαρντ ήταν "λυπηρή", αν και δεν είναι μια πραγματική παραβίαση του νορβηγικού δικαίου, υπό την έννοια της ουκρανικής κρίσης, στην οποία συμμετέχει η Ρωσία, όπως η Δύση ισχυρίζεται.
Η Αρκτική υφαλοκρηπίδα πιστεύεται ότι έχει τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Ρωσία ενεργά εξερευνά την περιοχή, διεκδικώντας τα κοιτάσματα εντός των υπεράκτιων παραμεθορίων περιοχών της, μαζί με άλλα τέσσερα έθνη της Αρκτικής – τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Νορβηγία και τη Δανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου